Przepis: Wielkanocny wieniec drożdżowy
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.
Jak przyrządzić Wielkanocny wieniec drożdżowy?
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać łyżeczkę mąki i rozprowadzić ciepłym mlekiem. Odstawić na 20 min do wyrośnięcia. Margarynę roztopić i ostudzić. Do misy dać mąkę, jajko cukier, szczyptę soli i wlać dojrzały rozczyn.
Ciasto dokładnie wyrobić. Wlać porcjami stopione masło i dalej wyrabiać. Odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, z każdej formować długi wałek, z wałków wypleść warkocz i dać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formować wieniec.
Przykryć ściereczka i dać na 30 minut do wyrośnięcia. Żółtko roztrzepać ze śmietaną i smarować wierzch wieńca. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w 200 stopniach.