Przepis: Pierożki z kapustą i grzybami na wigilię i nie tylko
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przyrządzić Pierożki z kapustą i grzybami na wigilię i nie tylko?
Mleko rozcieńczyć szklanką ciepłej wody.
Z drożdży, niewielkiej ilości płynu i łyżeczki mąki zrobić rozczyn.
Wyrobić wszystkie składniki ciasta, dodając po trochu resztę rozcieńczonego mleka i rozczyn.
Przykryć ciasto czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kapustę posiekać, włożyć do rondla, podlać wodą i gotować pod przykryciem pół godziny.
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na tłuszczu, połączyć z ugotowaną kapustą, posiekanymi grzybami, przyprawić i smażyć, aż farsz zbrązowieje.
Wówczas dodać posiekane jaja na twardo, wymieszać, przestudzić.
Z niewielkich kawałków ciasta robić placuszki, nakładać na nie farsz i zlepić podłużne pierożki.
Następnie ułożyć je co 2 cm na wysmarowanej tłuszczem blaszce, posmarować białkiem, posypać kminkiem, wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i upiec na złoto.
Można też pierożki upiec wcześniej i tuż przed podaniem podgrzać je w gorącym piekarniku, przykrywając blaszkę folią aluminiową.