Przepis: Indyk z szałwią
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przygotowaćIndyk z szałwią ?
Indyka umyć, osuszyć, usunąć ścięgna z udek, natrzeć solą i pieprzem.
Cebulę i seler posiekać i przesmażyć na połowie masła.
Dosypać bułkę tartą, wlać tyle rosołu (może być też z kostki), by nadzienie było wilgotne, doprawić solą, pieprzem, szałwią i natką pietruszki.
Farszem nadziać indyka, zaszyć otwory, posmarować resztą masła, piersi obłożyć słoniną.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, a po 30 min zmniejszyć temperaturę do 180°C.
Co 15 min polewać najpierw wodą, a potem wytwarzającym się sosem.
Gdy po nakłuciu z mięsa wypływa przezroczysty sok, danie jest gotowe.