Jak przygotować Indyk z szałwią?

Przepis: Indyk z szałwią

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przygotowaćIndyk z szałwią ?

Indyka umyć, osuszyć, usunąć ścięgna z udek, natrzeć solą i pieprzem.

Cebulę i seler posiekać i przesmażyć na połowie masła.

Dosypać bułkę tartą, wlać tyle rosołu (może być też z kostki), by nadzienie było wilgotne, doprawić solą, pieprzem, szałwią i natką pietruszki.

Farszem nadziać indyka, zaszyć otwory, posmarować resztą masła, piersi obłożyć słoniną.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, a po 30 min zmniejszyć temperaturę do 180°C.

Co 15 min polewać najpierw wodą, a potem wytwarzającym się sosem.

Gdy po nakłuciu z mięsa wypływa przezroczysty sok, danie jest gotowe.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556