Przepis: Zapiekanka z brukselki
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Jak przyrządzić Zapiekanka z brukselki?
Do mąki dodać rozkruszone drożdże, ciepłe mleko,
olej i sól.
Wyrobić ciasto.
Uformować kulę, obsypać mąką, przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Brukselkę oczyścić, umyć.
Gotować 10 minut w osolonym wrzątku, osączyć i ostudzić.
Jajka wymieszać z jogurtem, gałką muszkatołową, zmiażdżonym czosnkiem.
Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość 1 cm. Przełożyć do natłuszczonej formy.
Brukselkę nałożyć na ciasto, polać masą jajeczną.
Piec 40 minut w temperaturze 100 stopni C.