Przepis: Ziemniaki gotowane – stare
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przyrządzić Ziemniaki gotowane – stare?
Ziemniaki obrać starannie, opłukać, zalać wodą, dać trochę soli, gotować 15 — 20 minut.
Nie należy gotować do miękkości, tylko niedogotowane odlać i pozostawić 5 — 10 minut, aż dojdą.
W gotowaniu można dać kminku, estragonu albo szczyptę mięty pieprzowej (w woreczku) dla smaku i strawności.
Ziemniaki ugotowane podaje się zaraz, bo gdy długo stoją, tracą na smaku i twardnieją, a pozostawione bez przykrycia czernieją.
Najlepsze są ziemniaki gotowane na parze.
Podaje się, jako potrawę polaną masłem z porami lub cebulą, oraz jako przystawkę do potraw kwaśnych, jak do zup i mleka kwaszonego – zsiadłego.