Składniki potrzebne do przepisu: Zapiekane bakłażany
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
jak przyrządzić Zapiekane bakłażany ?
Obrane bakłażany pokroić w plastry, posypać solą, zostawić na pół godziny, po czym opłukać, osączyć i osuszyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w plastry.
W rondelku stopić masło, zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodać posiekaną szynkę i chwilę smażyć mieszając, po czym zdjąć z ognia. W płaskim rondelku rozgrzać olej i usmażyć plastry bakłażanów z obu stron na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć warstwami: pomidory, bakłażany, szynkę z cebulką, plastry sera. Warstwy przesypać bazylią, natką, solą i pieprzem, wierzch posypać ostrym startym serem. Wstawić potrawę do piekarnika na 30 minut. Podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem.