Przepis na Zapiekane bakłażany

Składniki potrzebne do przepisu: Zapiekane bakłażany

  • bakłażan 50 dag
  • cebula 2 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • szynka 20 dag
  • pomidory 4 szt
  • natka pietruszki 1 łyżka
  • bazylia 1 łyżka
  • ser żółty 10 dag
  • >ostry ser żółty 5 dag
  • masło 1 łyżka
  • olej 150 ml
  • sól 1 do smaku
  • pieprz czarny 1 do smaku
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Zapiekane bakłażany ?

    Obrane bakłażany pokroić w plastry, posypać solą, zostawić na pół godziny, po czym opłukać, osączyć i osuszyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w plastry.

    W rondelku stopić masło, zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodać posiekaną szynkę i chwilę smażyć mieszając, po czym zdjąć z ognia. W płaskim rondelku rozgrzać olej i usmażyć plastry bakłażanów z obu stron na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć warstwami: pomidory, bakłażany, szynkę z cebulką, plastry sera. Warstwy przesypać bazylią, natką, solą i pieprzem, wierzch posypać ostrym startym serem. Wstawić potrawę do piekarnika na 30 minut. Podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556