Czas przygotowania: 40 minut Porcja: 4-6 osób
Składniki:
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 400 ml śmietany 18%
- 2 łyżki kminku
- 2 litry bulionu warzywnego
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
- Warzywa:
- Ziemniaki kroimy w kostkę
- Pozostałe warzywa ścieramy na tarce
- Cebulę drobno siekamy
- Przygotowanie zupy:
- W garnku roztapiamy masło
- Podsmażamy cebulę
- Dodajemy starte warzywa
- Wsypujemy kminek
- Zalewamy bulionem
- Gotujemy do miękkości warzyw
- Zabielanie:
- Mąkę mieszamy ze śmietaną
- Hartujemy gorącą zupą
- Wlewamy do garnka
- Gotujemy jeszcze 5 minut
Wskazówki:
- Kminek można lekko podprażyć
- Śmietanę dokładnie zahartować
- Zupę można zmiksować
- Doprawiać ostrożnie, stopniowo
Podawanie:
- Gorącą
- Posypaną natką pietruszki
- Z grzankami lub pieczywem
- Można dodać posiekane jajko
Wartości odżywcze: Zupa jest źródłem:
- Białka
- Witamin z warzyw
- Błonnika
- Zdrowych tłuszczów