Rozgrzewająca zupa śmietanowa z kminkiem – prosty przepis

Czas przygotowania: 40 minut Porcja: 4-6 osób

Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki kminku
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Warzywa:
    • Ziemniaki kroimy w kostkę
    • Pozostałe warzywa ścieramy na tarce
    • Cebulę drobno siekamy
  2. Przygotowanie zupy:
    • W garnku roztapiamy masło
    • Podsmażamy cebulę
    • Dodajemy starte warzywa
    • Wsypujemy kminek
    • Zalewamy bulionem
    • Gotujemy do miękkości warzyw
  3. Zabielanie:
    • Mąkę mieszamy ze śmietaną
    • Hartujemy gorącą zupą
    • Wlewamy do garnka
    • Gotujemy jeszcze 5 minut

Wskazówki:

  • Kminek można lekko podprażyć
  • Śmietanę dokładnie zahartować
  • Zupę można zmiksować
  • Doprawiać ostrożnie, stopniowo

Podawanie:

  • Gorącą
  • Posypaną natką pietruszki
  • Z grzankami lub pieczywem
  • Można dodać posiekane jajko

Wartości odżywcze: Zupa jest źródłem:

  • Białka
  • Witamin z warzyw
  • Błonnika
  • Zdrowych tłuszczów
0/5 (0 Reviews)