Przepis: Filety z dorsza w sosie włoskim
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 60 min.
Jak przygotowaćFilety z dorsza w sosie włoskim ?
Skropione sokiem z cytryny, oproszone przyprawami filety odstawiamy na kilka minut w chłodne miejsce. W głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę lub olej wraz z drobno posiekanym czosnkiem i pokrojoną w piórka cebula. Gdy się zeszklą (nie dopuszczamy do zrumienienia!), układamy na wierzchu przygotowane filety, rondel szczelnie przykrywamy i całość dusimy na niewielkim ogniu, aż ryba będzie miękka, ale nierozgotowana. Pod koniec duszenia dodajemy wino, koncentrat i keczup. Gdy składniki sosu dobrze się połączą, dodajemy odcedzony z zalewy groszek. Gdy trzeba, całość lekko przyprawiamy i trzymamy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez kilka minut. Podajemy z frytkami lub z grubym makaronem i pikantną, sezonową sałatką.