Przepis: Muszle dla wielbicieli owoców morza!
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 55min.
Czas przygotowania: 35 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas smażenia: 5 min.
Jak przyrządzić Muszle dla wielbicieli owoców morza!?
Muszle myjemy pod bieżącą wodą, nożem usuwamy wąsy ze skorupki i ponownie myjemy muszle. Otwarte muszle, które po naciśnięciu nie chcą się zamknąć wyrzucamy. Muszle umieszczamy w garnku, dolewamy wino i dusimy przez 8 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem, aby muszle się otworzyły. Zdejmujemy garnek z ognia i usuwamy zamknięte muszle. pozostałe muszle wyjmujemy z garnka, wywar z muszli przepuszczamy przez sito i przelewamy do miski. Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy na nim przez 5 minut posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek i posiekaną drobno- pestki usuwamy- chilli, aż staną się miękkie. Dolewamy wywar z muszli i dusimy jeszcze 5 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, majeranek i ugotowane małże, podgrzewamy całość. Małże podajemy z pokrojoną na kawałki, podpieczoną na grillu bagietką.