Przepis: andaluzyjska zupa warzywna (gazpacho)
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przygotowaćandaluzyjska zupa warzywna (gazpacho) ?
Biały chleb zalewamy zimną wodą w głębokim talerzu i pozostawiamy na godzinę. Oliwki kroimy w plastry. Chleb tostowy pokroić w kostkę i na gorącym maśle podpiec. Zieloną paprykę i pomidory umyć i pokroić w ćwiartki. Pomidory pokroić drobno i odstawić na bok. Cebulę posiekać i połowę odstawić na bok. Namoczony biały chleb przełożyć do miski. Dodajemy do tego paprykę, cebulę i pomidory. Czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko razem zmiksować. Na koniec dodajemy ocet i olej. Przecieramy to przez sito i pozostawiamy w lodówce. Żółtą paprykę siekamy drobno. Zupę serwujemy z pokrojonymi pomidorami, papryką, cebulą, oliwą i grzankami z tostowego chleba. Na upalne dni.