Przepis: Grochówka na żeberkach
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 60 min.
Jak przygotowaćGrochówka na żeberkach ?
Cebulkę obrać i pokroić w piórka. Groch moczyć w wodzie przez około godzinę czasu. Do garnka z wodą (ok. 2 litry), włożyć umyte porcje żeberek, osączony groch, pokrojoną cebulkę, ziele angielskie z liściem laurowym. Boczek pokroić w kostkę dodać do grochu i wstawić na ogień. Jak się zagotuje, dodać obraną i pokrojoną na kawałki marchew i lekko posolić. Gotować do miękkości mięsa i rozgotowania się większości grochu. Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę. Gotować tak długo, aż będą miękkie. Na koniec doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem.