Przepis: Grochówka z kapustą kiszoną
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 50min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 35 min.
Jak przygotowaćGrochówka z kapustą kiszoną ?
Marchew i pietruszkę ugotować we wrzącej osolonej wodzie do miękkości, po czym wyjąć i przetrzeć przez sito. Na wywarze z warzyw ugotować groch. Kapustę kiszoną ugotować w niewielkiej ilości wody w oddzielnym garnku do miękkości. Kiełbasę pokroić w kostkę i wrzucić do gotującego się grochu. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na smalcu na złoty kolor, po czym dodając mąkę sporządzić zasmażkę. Do rozgotowanego grochu dodać przetarte warzywa i miękką ugotowaną kiszoną kapustę, całość zagęścić zasmażką i przyprawić do smaku solą, majerankiem i roztartym z solą ząbkiem czosnku. Gdy zupa będzie już przyprawiona należy okrasić ją stopionym wędzonym boczkiem.