Przepis: Zupa krem kalafiorowy
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przyrządzić Zupa krem kalafiorowy?
Warzywa obierz i opłucz. Kalafior podziel na różyczki. Marchewki i cebulę pokrój w plasterki. Imbir i czosnek posiekaj. W garnku mocno rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, czosnek i imbir, usmaż. Wlej bulion. Dołóż marchewkę i kalafior.
Zagotuj, po czym zmniejsz płomień i gotuj 10-15 min. Kiedy warzywa będą odpowiednio miękkie zmiksuj na gładki krem i przypraw do smaku solą, pieprzem i curry. Bezpośrednio do zmiksowanej zupy zetrzyj gałkę muszkatołową.
Krem połącz ze śmietaną. Mocno podgrzej stale mieszając. Gotową zupę rozlej do miseczek. Danie udekoruj pokrojoną dymką oraz ziarenkami pieprzu.