Przepis: Biszkopt przekładany z galaretką
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 45min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas pieczenia: 30 min.
Jak przygotowaćBiszkopt przekładany z galaretką ?
Biszkopt. Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier. Następnie sypać mąkę z proszkiem do pieczenia i żółtka, wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej stopniowo serki waniliowe i dalej ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Następnie rozpuszczoną żelatynę dodajemy do serka.
Galaretki rozpuszczamy każdą z osobna w wodzie według przepisu podanego na opakowaniu.
Na przestygnięty biszkopt wylewamy galaretkę agrestową.
Masę serową dzielimy na trzy części. Do dwóch nie dodajemy niczego, a do jednej dodajemy tężejącą galaretkę truskawkową.
Na galaretkę agrestową wykładamy jedną część serka.
Następnie wykładamy serek wymieszany z galaretką truskawkową, na to wykładamy kolejną ostatnią porcję serka. Całość zalewamy galaretką pomarańczową.
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki by całkowicie stężało.