Jak przygotować Brownie jak snickers?

Przepis: Brownie jak snickers

Ile porcji: 1

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 30min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Czas pieczenia: 30 min.

Jak przygotowaćBrownie jak snickers ?

BROWNIE:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Czekoladę rozpuścić, najlepiej na parze.

Do masła z cukrem dodać jajka – powoli, po jednym. Szybko mieszać, np. za pomocą miksera. Należy miksować szybko, aby masa się nie zważyła. Teraz dodać ekstrakt waniliowy i mleko. Krótko zmiksować.

Gdy czekolada będzie ostudzona, dodać ją do masy. Na koniec mąka ze szczyptą soli. Wymieszać szybko, tylko do połączenia składników.

Piekarnik nagrzać do 175 stopni C i piec przez ok.30 minut.

KAJMAK:

Cukier wsypać do garnka z grubym dnem albo na patelnię. Lepiej żeby to było naczynie z większą średnicą.

Zostawiamy sam cukier, aż się skarmelizuje tzn. nabierze złotego koloru i będzie całkowicie roztopione. Najlepiej karmelizować na mniejszym ogniu, aby cukier się nie przypalił.

Podczas karmelizacji nie mieszać niczym, jedynie można potrząsnąć patelnią/garnkiem!

Mleko i śmietanę podgrzać. Dodać do cukru. Masa zacznie mocno bulgotać a z cukru powstaną kryształki, ale wraz z dalszym podgrzewaniem cukier znowu się rozpuści.

Masę gotować na średnim ogniu, mieszać od czasu do czasu.

Będzie gotowa, gdy zgęstnieje, będzie przypominać gęstą polewę. Zdejmujemy z ognia.

Teraz dodać połamaną białą czekoladę. Na koniec masło i dobrze zamieszać. Odstawić do przestygnięcia.

Gdy kajmak będzie robić się zimny, wtedy zacznie tężeć – 2-3 godziny do całkowitego przestudzenia.

Jeśli uznamy, że jest np. zbyt rzadki – wtedy należy go podgrzać, aż znów trochę zgęstnieje. Jeśli zbyt gęsty, dodać trochę mleka.

WIERZCH:

Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli parowej. Dodać pod koniec masło. Kajmak wymieszać z orzeszkami ziemnymi.

Przestudzone brownie posmarować kajmakiem z orzechami a na wierzch wylać polewę z czekolady.

Trzymać w lodówce.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556