Przepis: Bułeczki drożdżowe z masłem i skórką pomarańczową
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 30min.
Czas przygotowania: 3 godz.
Czas pieczenia: 30 min.
Jak przygotowaćBułeczki drożdżowe z masłem i skórką pomarańczową ?
Mleko podgrzać. Dodać 1 łyżeczkę cukru, drożdże i wymieszać.
Gdy drożdże się rozpuszczą dodać 2 łyżki mąki. Odstawić na 10 minut.
Masło roztopić. Mąkę wymieszać z solą. Jajko i żółtka ubić z cukrem zwykłym i waniliowym. Dodać maślankę, wyrośnięty rozczyn.
Następnie mąkę.
Całość wyrabiać za pomocą miksera z hakiem. Na końcu dodać roztopione i przestudzone masło. Wyrobić do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne.
Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
W tym czasie zetrzeć skórkę z pomarańczy – tarka z drobnymi oczkami. Wycisnąć sok z 1/2 pomarańczy. Skórkę zalać wrzątkiem.
Odstawić na 15 minut.
Odcedzić i ponownie zalać wrzątkiem.
Odstawić na kolejne 15 minut.
Skórkę włożyć na patelnię, dodać skórkę i 2 łyżki masła.
Całość przesmażyć na małym ogniu, aż masło zostanie wchłonięte. 100 gram masła roztopić z dodatkiem soku z pomarańczy. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta.
Posmarować masłem, posypać cynamonem i cukrem. Następnie rozłożyć skórkę z pomarańczy.
Zawinąć w rulon i podzielić na 8 albo 10 części na kształt ślimaczka.
Układać na blasze z papierem do pieczenia. Zostawić odstępy.
Bułeczki przykryć ściereczkę i odstawić do napuszenia na 40 minut.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni c przez ok. 30 minut.
Polewamy lukrem, można dodać do niego sok z pomarańczy albo polać bezpośrednio sokiem ciepłe bułeczki – po wyciągnięciu z piekarnika.