Przepis: Ciasto kakaowo-serowe
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przygotowaćCiasto kakaowo-serowe ?
Na ciasto kakaowe:
oddzielić białka od żółtek. Margarynę rozetrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka i ucierać do rozpuszczenia cukru, 1/4 szklanki masy odłożyć.
Mąkę połączyć z proszkiem, kakao i dodać do masy jajecznej, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i połączyć delikatnie z ciastem.
Na ciasto serowe:
żółtka utrzeć z cukrem, dodać odłożone ciasto w szklance i utrzeć na jednolitą masę. Dodać ser, białka ubite na sztywną pianę, oraz pokrojone w kostkę brzoskwinie, wsypać mąkę, wymieszać.
Do blaszki 25 cm x22 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wylać ciasto kakaowe, a następnie serowe. Piec w temp.160-180 stopni C przez około 45-55 minut.
Na polewę:
składniki włożyć do garnka, podgrzać do rozpuszczenia i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Ostudzone ciasto polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.