Przepis: Ciasto kremowe z bezą
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 50min.
Czas przygotowania: 80 min.
Czas pieczenia: 30 min.
Jak przygotowaćCiasto kremowe z bezą ?
1. Krakersy przełożyć do plastikowej torebki, zmiażdżyć za pomocą wałka, po czym przełożyć do dużej miski. Masło umieścić w małym rondelku o grubym dnie i lekko podgrzać, aż się stopi, po czym wsypać pokruszone krakersy i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masą wyłożyć dno i boki okrągłej formy do pieczenia tarty o średnicy 23 cm lub żaroodpornej, ceramicznej formy o takim samym rozmiarze.
2. Przygotować nadzienie. Żółtka, drobny cukier oraz mąkę kukurydzianą przełożyć do dużej miski i ubijać, aż powstanie gładka pasta. W razie potrzeby dodać odrobinę mleka. Resztę mleka wlać do rondla o grubym dnie i podgrzać, doprowadzając niemal do wrzenia, po czym powoli wlać do pasty i dokładnie wymieszać.
3. Przełożyć Masado rondla i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, domieszać stopioną czekoladę, po czym przelać na gotowy spód z krakersów.
4. Białka przełożyć do czystej miski i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodać 2/3 cukru, cały czas ubijając, aż powstanie sztywna i lśniąca masa. Domieszać resztę cukru oraz esencję waniliową.
5. Rozsmarować bezę na nadzieniu, formując łyżką fantazyjne kształty. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C, aż beza nabierze złocistego koloru. Podawać na gorąco lub na ciepło.