Przepis: Ciasto przekładane
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przygotowaćCiasto przekładane ?
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier kryształ i żółtka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dosypujemy kakao i mieszamy. Wlewamy ciasto do formy tortowej wysmarowanej masłem i pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto kroimy na 2 krążki i zostawiamy
do ostudzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Ryż płuczemy dokładnie i gotujemy w małej ilości wina białego 10 minut. Odcedzamy. Ciasto przekładamy bitą śmietaną, na wierzch nakładamy ubitą śmietanę, polewamy advocatem. Babki z ugotowanego ryżu układamy na torciku.