Jak przyrządzić Kolorowe pączki?

Przepis: Kolorowe pączki

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Jak przyrządzić Kolorowe pączki?

Mąkę przesiać do miski w środku zrobić wgłębienie.

Wlać kilka łyżek letniego mleka, wsypać łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże, wymieszać, z wierzchu oprószyć odrobiną mąki. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce.

Do wyrośniętego zaczynu dodać olej, jajko, żółtko, sól i resztę cukru, wlać pozostałe mleko. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Ponownie krótko zagnieść i odstawić jeszcze na 10-15 minut.

Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto na grubość ok. 3cm. Za pomocą szklanki wycinać spore kółka (ok. 6cm średnicy).

Ciastka ułożyć na stolnicy w sporych odstępach, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.

W garnku rozgrzać olej, na gorący tłuszcz ostrożnie wkładać pączki (wypukłą stroną do dołu), przykryć. Smażyć przez 3 minuty, odwrócić na druga stroną i już bez przykrywki smażyć kolejne 3 minuty. Gotowe paczki osączyć na jednorazowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.

Szpryckę z długą tulejką napełnić marmoladą. Nadziewać pączki.

Cukier puder przesiać przez sitko, utrzeć z 4-5 łyżkami ciepłej wody (dodać wybrany barwnik). Ostudzone paczki polać lukrem, udekorować wg uznania.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556