Przepis: Minitarty z czosnku i pestek pinii
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 48min.
Czas przygotowania: 35 min.
Czas pieczenia: 13 min.
Jak przyrządzić Minitarty z czosnku i pestek pinii?
Chleb rozwałkowujemy lekko wałkiem do ciasta. Z ciasta chlebowego wycinamy 4 koła o średnicy około 10 cm, pasujące do foremki do pieczenia tart. Pozostałą część chleba zachować; umieścić w lodówce przynajmniej na 10 minut. W tym czasie wyłożyć na blaszkę do pieczenia ziarna pinii i prażyć na rozgrzanym grillu przez 3 minuty, aż staną się złotobrązowe. Pozostałą ilość ciasta oraz ziarna pinii, masło, przekrojony na połówki czosnek i oregano umieszczamy tłuczemy w moździerzu na gruboziarnistą mieszankę. Mieszankę przekładamy na umieszczone w foremce do tart chlebowe koła i ozdabiamy oliwkami, przekrojonymi na połówki. Całość zapiekamy na złotobrązowy kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni c. Gotowe torciki podajemy ciepłe, przybrane świeżymi listkami oregano. Zamiast chleba można też użyć ciasta francuskiego!