Przepis: Piernik przekładany
Ile porcji: 1
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 50min.
Czas przygotowania: 120 min.
Czas pieczenia: 50 min.
Jak przyrządzić Piernik przekładany?
Cukier rozpuścić w 1/2 szklanki wody i gotować około 30 minut. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem ,dodać żółtka , śmietanę cukier waniliowy , miód , zagotowany cukier (karmel) mąkę z sodą i przyprawę. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z ciastem. Ciasto wylać na blachę z papierem i upiec. Po wystudzeniu przekroić.Masa: Zagotować szklankę mleka pozostałe mleko wymieszać z budyniem , cukrem ,żółtkami i wlać do gotującego się mleka , masło utrzeć i dodawać po łyżce wystudzony budyń. Przełożyć ciasto i udekorować.