Składniki potrzebne do przepisu: Jabłkowy piernik
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
jak przyrządzić Jabłkowy piernik ?
Do miski wbić jajka, dodać 10 dag cukru i utrzeć na puszystą masę. Powoli dodawać miód (cały czas ucierając). Dodać wymieszane ze sobą obie mąki, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika, delikatnie wymieszać. Porcjami dodawać olej i śmietanę. Ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę. Jabłka obrać i pokroić na nieduże cząstki. Wyłożyć na ciasto. Wykonać kruszonkę z masła, mąki pszennej, cukru i cynamonu. Wyłożyć na jabłka. Piec przez ok. 40 minut w 170 st. C. Na wystudzone ciasto wylać przestudzoną i tężejącą galaretkę. Wykonać ją według przepisu na opakowaniu, stosując ok. 250-300 ml wody.