Składniki potrzebne do przepisu: Łatwa szarlotka
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 45min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 45 min.
jak przyrządzić Łatwa szarlotka ?
Zagnieść kruche ciasto – mąkę wsypać na stolnicę, dodać masło, posiekać nożem, dodać śmietanę, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy.
Zarobić ciasto nożem i szybko wyrobić ręką. Pozostawić na około godzinę w chłodnym miejscu, następnie wyjąć, podzielić na 2 części.
Formę posmarować margaryną, rozwałkować jedną część ciasta, wylepić blaszkę ciastem.
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce, dodać cynamon i wymieszać.
Na ciasto w blaszce wykładamy jabłka.
Następnie rozwałkowujemy drugą część ciasta, kładziemy na jabłka.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut, temperatura pieczenia 180.