Przepis: Baba serowa z wiśniami
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przygotowaćBaba serowa z wiśniami ?
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać 4 łyżki mąki, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Wiśnie osączyć. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić 5 łyżkami soku. Resztę soku zagotować, dodać 3 łyżki cukru, rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Dodać wiśnie, całość ostudzić. Rozpuścić 4 łyżki tłuszczu, dodać do drożdżowego zaczynu wraz z jajkami, rumem i szczyptą soli. Wszystkie składniki dokładnie utrzeć, zostawić 40 minut do wyrośnięcia. Pozostały cukier, masło, żółtko, mąkę ziemniaczaną i twaróg utrzeć na masę. Ciasto wyłożyć na stolnicę i uformować z niego wałek 12 cm. Pokroić w plastry szerokie na 1 cm. Każdy plaster spłaszczyć. Połowę placków posmarować masą serową i wiśniowym kisielem. Formę z kominkiem wysmarować tłuszczem i układać na zmianę placek z wiśniami i placek z serem. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec 1 godzinę. Oprószyć cukrem pudrem.