Jak przygotować Jaja sadzone pod serem?

Przepis: Jaja sadzone pod serem

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 10min.
Czas przygotowania: 10 min.

Jak przygotowaćJaja sadzone pod serem ?

Żółty ser (mogą być wykorzystane piętki” z każdego gatunku sera po oczyszczeniu ich z parafiny) zetrzeć na tarce o drobnych otworach.

Jaja usmażyć według przepisu na jaja sadzone czyli:

(-na płaskiej patelni rozgrzewa się tłuszcz i wybija jaja w takich odstępach czasu, aby wokół każdego żółtka utworzyła się ok. 2-centymetrowa obwódka ściętego białka.

Jaja przekłada się jedno po drugim na dołkownicę (patelnia z wgłębieniami). Jaja smaży się na niezbyt rozgrzanym tłuszczu tak, aby białko ścięło się, ale nie wysmażyło w zewnętrznych partiach, a żółtko wraz z otaczającą je najbliższą warstwą białka pozostało półpłynne), lekko posolić, posypać utartym serem, a następnie drobno posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.

Można zastosować dekorację, np. posypać serem tylko białka, a zieleniną — żółtka.

Podawać natychmiast po usmażeniu, z pieczywem.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556