Przepis: Gołąbki w czerwonej kapuście
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przygotowaćGołąbki w czerwonej kapuście ?
Z kapusty wyciąć głąb, gotować do czasu aż liście staną się elastyczne, i dadzą się zdjąć. Kapustę przestudzić, zdjąć liście.
Ryż ugotować na sypko.
Soczewice ugotować w lekko osolonej wodzie, wymieszać z ryżem i posiekaną pietruszką przyprawić do smaku.
Z liści pościnać stwardniałe nerwy nakładać po 2-3 łyżki przygotowanego farszu,dość ścisło pozawijać.
Gołąbki podlać koncentratem wymieszanym z 3/4 szklanki ciepłej wody i tymiankiem, zapiekać około 30 minut w 200 stopniach C.
Kapusta będzie miała wyraźniejszy smak i kolor jeżeli do wody w której gotujemy dodamy 1 łyżkę soku z cytryny.
Farsz z soczewicy i ryżu należy dobrze przyprawić świeżo zmielonym pieprzem,
smaczny jest z posiekaną natką pietruszki i podrumienioną na małej ilości oleju cebulką.