Składniki potrzebne do przepisu: Gotowane podgrzybki w kwaśnej zalewie
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 12godz. 0min.
Czas przygotowania: 12 godz.
jak przyrządzić Gotowane podgrzybki w kwaśnej zalewie ?
Grzyby oczyścić dokładnie, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cebuli, gotować, aż grzyby będą miękkie około 30 min. Wyjąć z wody osączyć. Grzyby włożyć do słoików i ostudzić.
Ocet rozcieńczyć 2 szklankami wody, dodać cebulę, sól, cukier i przyprawy. Gotować około 15 min. Zagotowaną zalewą zalać grzyby z listkiem, zielem i pieprzem, tak aby je zakryć. Słoiki zakręcamy i dla pewności odwracamy do góry nogami, żeby sprawdzić czy nie ciekną.
Można pasteryzować około 20 min.