Przepis: Knedle z agrestem
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 50min.
Czas przygotowania: 50 min.
Jak przygotowaćKnedle z agrestem ?
Agrest zasypać 2-3 łyżkami cukru i zalać wrzątkiem, tak by przykrył owoce, gotować 2 minuty. Ostudzić i odcedzić. Bułki pokroić w drobną kostkę, włożyć od miski. Mleko zagrzać z resztą cukru, zalać bułeczki, odstawić na 15 minut. Migdały uprażyć, wsypać do rozmiękłych bułek, wbić jajo, dodać skórkę cytrynową i wszystko dokładnie wymieszać. Wyrobić na jednolitą masę. Lnianą ściereczkę oprószyć mąką, ułożyć masę z bułek, uformować wałek i zawinąć w ściereczkę, końce zawiązać. Całość umieścić w rondlu z gorącą wodą, podgrzewać na małym ogniu 30 minut. Agrest wymieszać z miodem i pokrojonymi na połówki truskawkami. Knedel wyjąć z wody, osączyć i odwinąć. Pokroić w plastry. Podawać z gałką lodów i sałatką owocową. Oprószyć cukrem pudrem.