Przepis: Makaron zapiekany z szynką lub boczkiem
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić Makaron zapiekany z szynką lub boczkiem?
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, gdy miękki — odcedzić.
Wymieszać z utartym serem i pokrajaną w drobne paski szynką lub boczkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Jaja umyć, wylać ze skorupek do miski i lekko podbić trzepaczką, ubijając wymieszać z mlekiem lub śmietaną.
Przygotowany makaron wyłożyć do formy posmarowanej masłem.
Wyrównać powierzchnię i zalać przygotowaną
mieszaniną jaj i mleka.
Powierzchnię skropić pozostałym masłem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Zapiec.
Wyłożyć na półmisek, posypać pietruszką.
Podawać bezpośrednio po zapieczeniu z dodatkiem keczupu i surówką z kapusty lub porów.