Przepis: Makaronowe gniazda zapiekane z mięsem i warzywami
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas pieczenia: 30 min.
Czas smażenia: 30 min.
Jak przyrządzić Makaronowe gniazda zapiekane z mięsem i warzywami?
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody – max. 10 min. Odcedzić.
Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć mięso mielone, po czym zdjąć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z cebulą, podsmażyć kilka minut. Zgarnąć do mięsa. Na patelni podsmażyć pomidory, po czym wrzucić wszystkie składniki uprzednio podsmażone na patelnię. Wlać szklankę wody. Dodać kukurydzę, dusić 5 min. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić oregano, solą i pieprzem do smaku, chwilę poddusić.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Makaron zwijać w „gniazda” układać jedno przy drugim. Do każdego włożyć porcję przygotowanego sosu.
Rozgrzać piekarnik do tem. 190 – 200 st. C. Roztrzepać jaja, dodać mleko, posolić i oprószyć pieprzem. Następnie zalać makaronowe gniazda. Wstawić do piekarnika. Po 25 min pieczenia posypać startym żółtym serem. Całkowity czas pieczenia to 30 min.
Na koniec można udekorować pietruszką.