Jak przyrządzić Zapiekanka warzywna makaranowa?

Składniki

  • 300g makaronu penne
  • 2 cukinie
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400g pomidorów
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 200g pieczarek
  • 200ml passata pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylia
  • 200g startego sera żółtego

Przygotowanie

  1. Na początek gotujemy makaron penne według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu, odcedzamy i odstawiamy na bok.
  2. Cebulę i czosnek drobno siekamy, a cukinie, marchewki, pomidory, papryki i pieczarki kroimy w kostkę.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy aż zaczną się zeszklić.
  4. Następnie dodajemy cukinię i marchewkę, smażymy przez kilka minut aż warzywa zmiękną.
  5. Do patelni dodajemy pokrojone pomidory, papryki i pieczarki. Całość smażymy przez kolejne 10 minut.
  6. Dodajemy passatę pomidorową, sól, pieprz, cukier, oregano i bazylię. Całość dusimy jeszcze przez 15 minut na małym ogniu.
  7. Po tym czasie, mieszankę warzywną łączymy z ugotowanym makaronem.
  8. Przekładamy całość do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem żółtym.
  9. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut, aż ser się rozpuści i potrawa nabierze złocistego koloru.
  10. Gotowe! Smacznego!
0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556