Składniki potrzebne do przepisu: Makaron z jajami po włosku
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
jak przyrządzić Makaron z jajami po włosku ?
Makaron gotować w dużej ilości osolonej wody przez ok. 10 min. od zagotowania.
Wtedy naczynie z makaronem zestawić z ognia, zalać dwiema szklankami zimnej wody, po upływie 5 min. odcedzić i dodając łyżkę masła wstrząsnąć kilkakrotnie w naczyniu, żeby makaron się nie sklejał.
Doprawić do smaku solą i papryką.
Z dwóch łyżek masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić wywarem z warzyw lub wodą z koncentratem.
Sos zaciągnąć posoloną śmietaną rozbitą z jednym jajem i podgrzać mieszając, żeby się nie zwarzył.
Włożyć makaron do ogniotrwałego naczynia, wysmarowanego resztą masła i wysypanego tartą bułką, zrobić łyżką wgłębienia, w które włożyć po jednym jaju poszetowym (jaja poszetowe są w moich przepisach).
Całość zalać sosem, skropić stopionym masłem i posypać utartym serem.
Wstawić do gorącego piekarnika na 20 min. do zapieczenia i podać w tym samym naczyniu.