Przepis: Kluski tarte w szpinaku
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przygotowaćKluski tarte w szpinaku ?
Mąkę przesiać przez sitko, dodać całe jajka, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Dać do lodówki. Liście szpinaku umyć, sparzyć wrzątkiem i przelać zimą wodą. Na patelni rozgrzać masło, dodać szpinak, zmiażdżony czosnek i przyprawić solą oraz pieprzem, dusić 10 minut. Schłodzone ciasto utrzeć na tarce o dużych oczkach i wrzucać do osolonego wrzątku, gotować 10 minut, odcedzić i przelać ciepłą wodą. Ugotowane kluski kłaść na szpinaku, polewać topionym masłem i posypywać tartym serem żółtym oraz siekanym szczypiorkiem.