Przepis: Świąteczne Knedle ze śliwkami
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 35min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 5 min.
Jak przygotowaćŚwiąteczne Knedle ze śliwkami ?
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Ostudzić. Zimne przecisnąć przez praskę. Następnie wyłożyć je na stół. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, jajko, żółtko i cukier. Zagnieść ciasto.
Śliwki umyć i usunąć pestki.
Z ciasta formować małe placuszki. Na każdym położyć śliwkę – jeśli są przekrojone to dwie połówki. Natomiast jeśli mieliśmy duże śliwki to jedną połówkę. Placki zlepić i uformować kuleczkę.
Wodę osolić i zagotować. Knedle wrzucamy do wrzątku. Zamieszać, przykryć pokrywką i gotować ok. 3-4 minut.
Najlepiej podawać z roztopionym masłem i posypać cukrem.