Przepis: Naleśniki z grzybkami w sosie
Ile porcji: 9
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Naleśniki z grzybkami w sosie?
Z mleka, wody, jajka, mąki i szczypty soli wyrabiamy ciasto. Następnie pieczemy naleśniki.
Robimy farsz. Pieczarki i cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Kapustę kiszoną gotujemy w osolonej wodzie, a gdy będzie miękka odsączamy i łączymy z pieczarkami i cebulką. Wszystko jeszcze podsmażamy i doprawiamy do smaku. Gdy farsz będzie zimny przekładamy nim naleśniki. Gdy naleśniki będą już zwinięte w ruloniki przekładamy je do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. (SOS – kawałek wołowinki, albo schabu podsmażamy w rondelku na oleju. Do tego dodajemy cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Wszystko podsmażamy a następnie zalewamy wodą. Sos praży się na ogniu a my w tym czasie w pojemniczku rozrabiamy 3 łyżki śmietany i 1/4 wody z 3 łyżkami mąki. Następnie wlewamy to do rondelka i mieszamy)
Przygotowanym sosem zalewamy naleśniki i wkładamy do piekarnika na około 30 min.