Przepis: Zapiekanka wiejska
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przyrządzić Zapiekanka wiejska?
Ziemniaki obrać umyć lekko posolić i gotować ok 10 minut (muszą być półtwarde). Kiełbaskę pokroić w plasterki i podsmażyć. Cebule kroimy w plastry, paprykę w paski. Pieczarki kroimy na pól i podduszamy. Wystudzone ziemniaki kroimy na plastry. Wszystkie składniki układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym: ziemniaki, kiełbaska, pieczarki, papryka, cebula, ewentualnie w innej nam pasującej kombinacji. Po ułożeniu zalewamy wcześniej przygotowanym według przepisu Pomysłem na .. Winiar i zapiekamy w piekarniku ok 25 minut. Pod koniec można posypać startym żółtym serem, albo pokruszonym serkiem Brie.