Przepis: Kandyzowane gwiazdki pomarańczowe
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia: 2dni 2godz.
Czas przygotowania: 2 dni
Czas gotowania: 2 godz.
Jak przygotowaćKandyzowane gwiazdki pomarańczowe ?
Pomarańcze obieramy, najlepiej na 4 części. Skórkę należy wymoczyć w wodzie przez całą dobę. W między czasie zmienić wodę 2 -3 razy.
Następnego dnia zagotowujemy skórkę, gotujemy około 40 minut i pozostawiamy do wystygnięcia.
Ze skórki wycinamy foremką gwiazdki, resztę okrawków kroimy w kosteczkę. Cukier z wodą zagotowujemy i wrzucamy wycięte gwiazdki. Gotujemy dotąd, aż syrop zacznie gęstnieć. Następnie przekładamy do słoiczków. Z resztą skórki robimy tak samo.
Takie pomarańczowe gwiazdeczki posłużą nam do dekoracji serników, ciast czy deserów.