Przepis: Marynowane wiśnie
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Marynowane wiśnie?
Wiśnie umyć i osaczyć na sicie.
Ocet zagotować z połową cukru i odszumować, wrzucić wiśnie, ponownie zagotować.
Osączyć wiśnie na sicie, przełożyć do słoików, dodać cynamon.
Pozostały w garnku ocet zagotować z goździkami. Po ostudzeniu zalać nim wiśnie.
Po trzech dniach zlać ocet do garnka, dodać resztę cukru, zagotować i trzymać na małym ogniu 20 min.
Następnie ocet ostudzić i zalać nim wiśnie.
Po kolejnych trzech dniach ponownie zlać go do garnka i gotować na małym ogniu 30 min.
Kiedy ocet zgęstnieje, zalać nim wiśnie.
Słoiki zamknąć i odstawić w chłodne miejsce.