Składniki potrzebne do przepisu: Żur, czyli barszcz owsiany – przepis i wykonanie z 1928 roku
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
jak przyrządzić Żur, czyli barszcz owsiany – przepis i wykonanie z 1928 roku ?
Garnek do żuru (garnek kamienny lub gliniany) ma być wymyty i wyprażony na gorąco.
Mąkę owsianą wsypać do garnka, wlać litr letniej wody przegotowanej, zamieszać sterylizowaną łyżką i włożyć rozdrobioną kromkę żytniego chleba razowego, najlepiej pieczonego na kwasie.
Garnek zawiązać rządkiem płótnem i umieścić go w ciepłym miejscu w temp. 30 stopni C. —ustawiwszy pochyło (z jednej strony coś podłożyć).
W ciągu trzech dni barszcz powinien już ukisnąć; można to poznać po miłym zapachu i smacznym kwasku.
Żur do użytku przecedzić, odkładając ości (z owsa) na czysty talerz (sterylizowany).
Na nowy barszcz użyć tylko połowę pozostałych ości, jako zaczynu, dodać 1/2 litra owsianej mąki i postępować jak wyżej.
Taki żur na ościach kwaśnieje już w pierwszej dobie.
Od czasu do czasu robi się żur ze świeżej mąki, wedle przepisu wyżej podanego, bo często powtarzany ze starych ości może się zepsuć.