Przepis: Krewetki w sosie własnym z ryżem
Ile porcji: 1
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przyrządzić Krewetki w sosie własnym z ryżem?
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Krewetki dokładnie płuczemy, wkładamy do rondelka z zimną wodą, kostką rosołową i liściem laurowym. Gotujemy przez 5 minut i odcedzamy. Krewetki odkładamy na bok, liść laurowy wyrzucamy, a do wywaru krewetkowego dolewamy 1/4 szklanki zimnej wody z wymieszaną w środku mąką by zagęścić sos – gotujemy na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. W tym czasie odrywamy ugotowanym krewetkom ogonki i kroimy je w kostkę, następnie posypujemy ziołami prowansalskimi. Czosnek obieramy i tniemy w drobne plasterki. Pokrojone krewetki i czosnek wrzucamy na patelnie z roztopionym masłem i obsmażamy 3-4 minutki. Następnie posypujemy nieco mąką by wchłonęła tłuszcz i dolewamy nasz sos. Znów gotujemy 2-3 minutki.
Ryż wysypujemy na talerz i polewamy nim sos z krewetkami lub, tak jak ja to zrobiłem (jak widać na zdjęciu) wypełnić filiżankę ryżem i uformować coś jak babkę z piasku :). Do tego białe winko i mamy elegancki i smaczny posiłek.