Składniki potrzebne do przepisu: Makowa wieża
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 5min.
Czas przygotowania: 5 min.
jak przyrządzić Makowa wieża ?
W przepisie zamiast cukru waniliowego można użyć laski wanilii.
Mak zalać wrzątkiem, odstawić na noc, osaczyć na sicie, zemleć trzy razy. Z cukru i wody ugotować syrop, do wrzącego syropu wsypać cukier wanilinowy lub drobniutko pokrojoną wanilię, włożyć masę makową, zestawić, dokładnie wymieszać.
Dodać przygotowane bakalie (rodzynki umyć, jeśli są bardzo suche, namoczyć, osączyć, z orzechów zdjąć skórkę, pokroić) Na okrągłym talerzu lub tacy układać warstwami masę makową na przemian z bezami, by utworzyły piramidkę.
Śmietankę ubić z wanilią i cukrem, obłożyć masę, udekorować bezami, konfiturami. Podawać deser silnie schłodzony.