Jak przygotować przepyszną zupę pomidorową ze śmietaną?

Składniki potrzebne do przygotowania zupy pomidorowej ze śmietaną

Przed rozpoczęciem gotowania zupy pomidorowej ze śmietaną, przygotujmy wszystkie niezbędne składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

Przygotowanie zupy krok po kroku

Krok 1: Przygotowanie pomidorów

Rozpocznijmy proces od przygotowania pomidorów. Zanurz je na chwilę w gorącej wodzie, a następnie obierz skórkę. Następnie pokrój pomidory na kawałki.

Krok 2: Podsmażenie cebuli i czosnku

W rondlu rozgrzej masło, a następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smaż je aż zaczną się złocić i wydobywać aromat.

Krok 3: Dodanie pomidorów

Do podsmażonej cebuli i czosnku dodaj kawałki pomidorów oraz koncentrat pomidorowy. Smaż wszystko przez kilka minut, aż pomidory zmiękną.

Krok 4: Dodanie bulionu i przypraw

Następnie wlej bulion warzywny, dodaj cukier, sól, pieprz oraz suszone oregano. Zagotuj całość, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 minut.

Krok 5: Dodanie śmietany

Po upływie 20 minut dodaj śmietanę i delikatnie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez 5 minut, aż zupa nabierze kremowej konsystencji.

Podawanie i dekoracja

Gotową zupę pomidorową ze śmietaną podawaj gorącą, posypaną świeżym natkniem pietruszki. Możesz także dodać kilka kropli śmietany na wierzch dla dodatkowej dekoracji.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556