Przepis: Zupa serowo- grzybowa
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przyrządzić Zupa serowo- grzybowa?
Plus przyprawa: grzyby porcini z pietruszką, namocz grzyby na noc lub na dwie godziny przed gotowaniem. Przygotuj około litr bulionu warzywnego. Obierz cebulę i poszatkuj drobno. Podsmaż na maśle, żeby się zeszkliła. Do rondla z bulionem wrzuć namoczone grzyby i zeszkloną cebulę, gotuj na małym ogniu. Na patelni rozpuść pozostałą część masła i wysyp bułkę tartą, by zrobić z niej zasmażkę. Gdy grzyby będą miękkie, wrzuć do zupy dwa sery turkusowe połamane na kawałki. Mieszaj, aż się rozpuszczą. Dodaj zasmażkę z tartej bułki i masła. Przypraw zupę przyprawą grzyby porcini z pietruszką. Niech jeszcze chwilę bulgocze na bardzo małym ogniu. W tym czasie posiekaj natkę pietruszki. Przygotuj kilka ciepłych tostów lub ugotuj makaron do zupy, jak wolisz. Zupę zdejmij z gazu. Zmiksuj na krem. Jak podawać?
przed podaniem posyp ją natką pietruszki i świeżym, czarnym pieprzem. Podawaj z pszennymi tostami, grzankami lub z ulubionym makaronem.