Jak przyrządzić Żurek na zimno?

Zurek na zimno to tradycyjne danie kuchni polskiej, które cieszy się dużą popularnością w gorące letnie dni. W naszym artykule podzielimy się z Tobą najlepszym przepisem na to pyszne danie, które z pewnością zaspokoi Twoje podniebienie. Chcemy zapewnić Ci nie tylko przepis, ale także cenne wskazówki dotyczące wyboru składników oraz procesu przygotowania.

Składniki

Aby przygotować zurek na zimno, będziesz potrzebować:

  • 500g kiełbasy śląskiej
  • 1 cebulę
  • 5 jajek na twardo
  • 4 kiszone ogórki
  • 200g zakwasu żurawinowego
  • 1,5 litra wody
  • Sól i pieprz do smaku
  • Kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie

  1. Rozpocznij od ugotowania jajek na twardo. W dużym garnku zagotuj wodę i gotuj jajka przez około 8-10 minut. Następnie ostudź je i obierz.
  2. Kiełbasę śląską pokrój w plasterki, a cebulę oraz ogórki w kostkę.
  3. W dużej misce połącz pokrojone składniki: kiełbasę, cebulę, ogórki oraz jajka.
  4. Wlej do miski zakwas żurawinowy oraz wodę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  5. Dla lepszego smaku, możesz dodać trochę soli i pieprzu.
  6. Całość odstaw na minimum godzinę w lodówce, aby smaki mogły się przegryźć.

Podawanie

Zurek na zimno najlepiej smakuje schłodzony. Przed podaniem posyp świeżą miętą, co doda dania odrobinę świeżości i aromatu. Możesz podać go jako przystawkę lub jako danie główne. Spróbuj koniecznie z dodatkiem chrupiącego chleba i ogórka kiszonego.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556