Przepis: Amerykańskie ciasto cytrynowe
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 30 min.
Jak przygotowaćAmerykańskie ciasto cytrynowe ?
Mąkę, 80 g masła pokrojonego na drobne kawałki, szczyptę soli i 6 łyżek zimnej wody wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkować na krążek o średnicy ok 26 cm. Formę (24 cm) natłuścić i posypać mąką. Ciasto włożyć do formy, docisnąć brzegi. Ciasto nakłuć kilka razy widelcem, a następnie ułożyć na nim papier do pieczenia i wsypać groch. (warstwa grochu uniemożliwia unoszenie się ciasta podczas pieczenia i odchodzenie jego boków od formy. Zamiast grochu można użyć fasoli lub ryżu). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C i piec przez 20 minut, następnie zdjąć papier oraz groch i piec jeszcze przez 5 minut. Zostawić do ostygnięcia. Zetrzeć skórkę z 1 cytryny, wszystkie cytryny wycisnąć. Jajka rozdzielić. Sok cytrynowy dopełnić wodą do pojemności 700 ml, dodać skórkę, 300 g cukru, 2 łyżki masła i zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną wody dolać i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zmieszać 6 żółtek i 2 łyżki gorącej masy, a następnie wmieszać to do pozostałej masy. Powstały krem nałożyć na ciasto i odstawić na godzinę w zimne miejsce. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypywać 200 g cukru ciągle ubijając. Pianę nałożyć na krem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225 st. C. Na 5-8 minut. Dekorować suszonymi plasterkami cytryny.