Przepis: Ciasto drożdżowe podstawowe
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 100 min.
Jak przygotowaćCiasto drożdżowe podstawowe ?
Drożdże pokruszyć do miski, dodać odrobinę ciepłego mleka, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wymieszać. Powinniśmy otrzymać konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać rozczyn i pozostałe składniki. Dobrze wyrobić. Należy dobrze napowietrzyć ciasto. Wyłożyć do oprószonej mąką miski i posypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, można wyłożyć je na blachę. Takie ciasto nadaje się na placki z różnymi owocami. Można je przykryć także kruszonką.