Przepis: Ciasto Kasztanowe
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.
Jak przygotowaćCiasto Kasztanowe ?
Przygotowanie: Podgrzać krem kasztanowy w kąpieli wodnej, na wolnym ogniu. Dodać masło, mieszając od czasu do czasu. Po 20 min gotowania, zdjąć z ognia dodawać wcześniej ubite żółtka jajek. Następnie dodać i delikatnie wymieszać ubite białka. Wyłożyć formę na ciasto papierem aluminiowym , posmarować masłem i wlać przygotowaną masę. Przykryć papierem aluminiowym i wstawić do piekarnika do kąpieli wodnej na temperaturę 200 C . Piec 1 godz. Ostudzić w zamrażarce. Przygotować polewę karmelową: Gdy tylko cukier zacznie przybierać koloru , wlewamy śmietanę mieszając , gotować na bardzo wolnym ogniu około 30 min.
Wyciągnąć ciasto z foremki , podawać kawałki ciasta z sosem karmelowym i udekorowane kandyzowanym kasztanem, opcjonalnie kasztan kandyzowany można zastąpić innym słodkim owocem – ale najlepszy efekt jest z kasztanem.