Przepis: Ciasto marchewkowe
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 10min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas pieczenia: 55 min.
Jak przygotowaćCiasto marchewkowe ?
Marchewkę i buraki drobno zetrzeć. Jajka wbić do miski i utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Do masy jajecznej stopniowo dodawać mąkę, olej, marchewkę i buraki. Następnie dodać Proszek do pieczenia, sodę, cynamon, posiekane orzechy i rodzynki (rodzynki warto zamoczyć wcześniej w ciepłej wodzie). Wymieszać.
Blaszkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wstawić do piekarnika na 55 minut w temperaturze 200 stopni.
Przygotować polewę. Do garnka wsypać kakao, dodać cukier, masło i wodę. Gotować na małym ogniu.
Polewę rozsmarować na schłodzonym cieście.