Przepis: Ciasto sople lodu
Ile porcji: 20
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 30 min.
Jak przygotowaćCiasto sople lodu ?
Biszkopt kakaowy:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy resztę składników i lekko mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Chłodny przekrawamy na pół.
Poncz:
Z podanych składników przygotowujemy poncz i ponczujemy zimne placki.
Masa:
Budyń gotujemy na mleku, studzimy, masło ucieramy z cukrem i chłodnym budyniem.
Masa mlekowa:
Margarynę zagotowujemy z cukrem i 3 łyżkami wody. Studzimy. Mieszamy z 2 szklankami mleka, dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej 2 łyżki mleka w proszku.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt kakaowy -połowa masy- biszkopt kakaowy -reszta masy w nią wbijamy przekrojone na pół biszkopty, miejscem przecięcia wkładamy w masę, jeden koło drugiego- na nie kupkami dajemy masę mlekową na przemian kakaową z jasną, wierzchu nie wyrównujemy, tylko posypujemy czekoladą.